Oli sitten pakko koskea kun kiellettiin

Kouluttamattoman unix/linux adminin ja örveltäjän mielipiteitä herranties mistä.

sunnuntaina, helmikuuta 11, 2007

Runollisten hormonihirviöiden seksikkyys


Vaikka pidänkin Kallosen kommenttia 16 vuotiaan tytön seksikkyydestä mauttomana lähinnä vain siksi että hän oli hyvin tietoinen tytön iästä, niin ei tuo mielestäni mitenkään pöyristyttävä, tai ylipäätään aiheuttamansa kohun arvoinen kommentti ole. Ilmeisesti kohua ei olisi syntynyt mikäli Kallonen olisi sanonut tytön olevan kaunis tai karsimaattinen, jotka tässä tapauksessa olisivat käytännössä tarkoittaneet samaa asiaa. Mutta kun keski-ikäinen mies ottaa ja menee sanomaan teinityttöä seksikkääksi on se pöyristyttävää, vastaavaa kohua tuskin olisi syntynyt mikäli keski-ikäinen nainen olisi sanonut teini-ikäistä poikaa, kuten vaikka tuota viereisen kuvan pojankloppia, seksikkääksi.

Muuten kuinka moni arvioisi tuon Danielin teini-ikäiseksi pojaksi mikäli ei tietäisi kuka on kyseessä? Ja olisiko muka noussut kohu mikäli joku keski-ikäinen nainen sanoisi julkisuudessa Danielin näköistä poikaa seksikkääksi?

Joillekuille saattaa tulla yllätyksenä, että teinityttöjenkin seksuaaliset viestit saattavat olla - ja monesti ovatkin - hyvin tarkoitushakuisia, tosin viestejä ei lähetellä keski-ikäisille miehille vaan teinipojille, mutta kyllä me keski-ikäiset miehetkin ne noteeraamme, minkä tytöt hyvin tietävät.

Lainatakseni omaa runoani: tytöillä minihameet, / ketunhäntä kainalossa, / seksuaaliset viestinsä tarkoituksenmukaisia,/tarjoilija pudottaa lasin lattialle, / elämä, / on pidettävä tiukasti kiinni, eikä lähteä menemään / jos tuntuu ettei pysty, / eikä aikaakaan oikein ole.

Voidaan tietenkin spekuloida kuinka paljon tuota teinityttöjen käyttäytymistä ohjaavat joukkoviestimet, mutta silloin täytyynee hyväksyä se ajatus ettei teinitytöillä - tai -pojillakaan, tai aikuisillakaan sen puoleen - ole minkäänlaista vapaata tahtoa, vaan kaikki kumpuaa tuosta pelottavasta hirviöstä nimeltä Media.

Mikäli Kallonen ei olisi ollut tietoinen tytön iästä tuo kommentti olisi mielestäni ollut, jollei nyt oikeutettu, niin viihdebisneksen kouliman miehen ymmärrettävä kehu, sillä viihdebisnes varsinkin musiikkipuolella tuntuu olettavan artistilta seksikkyyttä.

Ja 16-22 vuotiaiden tyttöjen - ja katson oikeudekseni tytötellä heitä - iän arvoiminen on hyvin hankalaa. Jollen en olisi tietoinen minkä ikäinen Kristiina Brask on arvelisin itsekin hänet parikymppiseksi, joten minua ihmetyttävät nämä puheet suloisesta, tyttömäisestä lapsesta, Braskhan on normaalin nuoren naisen näköinen, ei sen enempää lapsen näköinen kuin kuka tahansa parikymppinen nainen.

Hormonihirviöt

Kuten tuolla edellisen lastuni kommenteissa kirjoitan, niin minua ihmetyttää naisten hormonitasapainon vaihtelut, tai oikeastaan niiden käyttö irrationaalisen käytöksen selityksenä.

Naiset saavat käyttää hormonitasapainonsa vaihteluja (teko)syynä irrationaaliselle käyttäytymiselleen, mutta miehet taas eivät saa kommentoida tai edes spekuloida naisten hormonitasapainon vaihteluja, tai käyttää omia hormonejaan ja niiden tasapainon vaihteluja (teko)syynä käyttäytymiselleen.

Miksiköhän naisten hormonitasapainon vaihtelu kelpaa syyksi naisten irrationaaliselle käyttäytymiselle, mutta miesten tai poikien vastaavat eivät missään tapauksessa ole legitiimi syy heidän käyttäytymiselleen?

Esim. teinipojan elimistössä jyllää jumalaton määrä testosteronia, mutta siitä huolimatta "pojat ovat poikia" - joka voidaan käsittää kuvaukseksi juuri tuosta hormonitasapainon vaihtelusta, varsinkin teinipoikien kohdalla - ei kelpaa poikien käyttäytymisen syyksi? Nykyaikana mikäli joku esittää pojan käytökseen syyksi tuon pojat ovat poikia ajatuksen ollaan selitystä samantien kritisoimassa.

Mikäli äidin käytös voidaan selvittää "Hormonien jylläämisellä" niin silloin mielestäni pitäisi hyväksyä samasta lähteestä, suvunjatkamiseen liittyvien hormonien jylläämisestä, kumpuava selitys poikien ja miestenkin käyttäytymiselle.

Tosin minun mielestäni hormonit ei ole käypä syy kummankaan sukupuolen käyttäytymiselle, meille on suotu järki, sen käyttäminen hormonienkin jyllätessä ei ole kiellettyä, päin vastoin se on suositeltavaa.


Runoudesta

Mietin tässä että, koska runous on juuri se kirjallisuuden laji jonka menestys netissä on jatkunut jo kauan ja tuonut muassaan runoudelle uusia harrastajia ja lukijoita, ja epäilemättä tämä menestys jatkuu hamaan tulevaisuuteen, voisi kuvitella että seuraavat mestariteokset löytyvät ilmaisina netistä kustantajien kirjalistojen sijaan.

Romaania on ainakin toistaiseksi turhan puuduttavaa lukea hyvältäkään näytöltä, minkä lisäksi 400 sivuista romaania on hivenen hankala tulostaa sänkylukemistoksi kuten runoja.

Kieltämättä ao. teksti ei ole kovin hyvää markkinointia kokoelmalleni...

Jollen jo olisi allekirjoittanut sopimusta runokokoelmasta saattaisin vetää sen pois, sillä ensinnäkin ko. kokoelmasta tulee hivenen sekava, sillä jouduin rajallisesta sivumäärästä johtuen valitsemaan 1400:sta koneellani olevasta runosta, jotka on kirjoitettu 1985 - 2006 välillä, hyvin pienen määrän kirjaan ja tutkiessani runojani huomasin niiden olevan kehitystarina, joka kokoelmassa muuttuu hivenen pätkiväksi.

Kun rankkasin runoistani huonot ja erittäin huonot runot pois, jäi jäljelle 248 runoa, jotka muodostavat yhden pojan/miehen kehitystarinan, ja pelkästään tekstin rytmi ainakin näin kirjoittajan itsensä huomioimana kuvastaa kulloistakin elämäntilannettani, välillä teksti soljuu kiihkeänä ja elämäniloisena - kielikuvien rujoudesta ja kammottavuudesta (pun intended) huolimatta - ja välillä tekstin rytmi lähes pysähtyy apaattisena tuijottamaan vierellään ilakoivaa elämää - ja kaikkea muuta tältä väliltä. Toki nykyinen keski-ikäinen minäni joutuu editoimaan rankalla kädellä nuoren, nyttemmin sisälleni kätkeytyneen pojan, jonka löytäminen on ollut suuri ilo, kirjoittamia runoja jotka ovat lähestulkoon Saarikoski, Mustapää tai Melleri plagiaatteja, mutta kunhan - toivottavasti tämän kevään aikana - saan tuon valmiiksi laitan sen PDF:nä nettiin jakoon kiinnosti se ihmisiä tai ei.

Kehitystarinasta tulikin mieleeni uusin Parnasso ja siinä ollut, yhtä lempirunoilijaani, Walt Whitmania, koskeva artikkeli - jonka kaikkiin huomiohin en yhdy - ja sitä lukiessani huomasin ajattelevani että tämä nykyinen, epätoivoisen hedonistinen, lähes yhtä ankeaksi - tosin ilman toivonpilkahdusta ja ihmisten välistä solidaarisuutta - kuin Aki Kaurismäen elokuvat muuttunut Suomi kaipaisi jotakuta joka kirjoittaisi elämän ylistyksen.

6 Comments:

At 6:30 ap., Blogger Saara said...

Heh, jotenkin nyt vaan alkoi huvittaa tuo yhä paheneva kansainvälinen uhkakuva, jossa irrationaalisesti käyttäytyvät äidit imettävät julkisesti ja katselevat lumoutuneena vauvojaan, eivätkä yhtään välitä siitä miltä se muista tuntuu. Uh. Hyi sentään.

 
At 9:00 ap., Blogger Johannes Knektman said...

Höh, nyt mielessäni välkkyy antamasi mielikuva, yritä tässä nyt sitten vakavalla naamalla valmistautua palaveriin...

 
At 10:11 ap., Blogger Mette said...

On siinä pieni ero, jos hormonitasapainoton nainen tiuskii perheelleen ja itkettää työkavereitaan, tai hormonitasapainoton nuorukainen tuikkaa toiseen leipäveitsen tai ajaa autolla sataaneljääkymppiä päin punaisia ja jalkakäytävällä ja tappaa itsensä, kyytiläisensä ja pari vastaantulijaa. Jos nainen tekee saman, kukaan ei taatusti sano, että "sillä oli vaan se aika kuukaudesta", vaan ollaan ihan yhtä pöyristyneitä (ja aiheesta). (Niin, ja jos tei-ikäinen poika haistattelee, niin kukaan ei edes hermostu, koska kaikki nuoret, sukupuolesta riippumatta, tekevät niin silloin tällöin.)

 
At 5:55 ip., Blogger Johannes Knektman said...

Oikeastaan odotin tätä, miehissä olevat hormonithan - joita käsittääkseni on muitakin kuin testosteroni, se vain tuli ensimmäisenä mieleeni - tuovat muassaan aina ja poikkeuksetta pelkästään väkivaltaisuuden ja muita ei-toivottuja ominaisuuksia, näinhän se on, jepjep.

Miehisyys on aina ei-toivottua, eikö?

Voisiko kuvitella että miestenkin hormonitasapainon vaihteluilla voisi olla lievempiäkin vaikutuksia kuin väkivalta?

 
At 1:31 ap., Blogger Sari said...

Itseasiassa olen aika usein törmännyt siihen, että naisen käytöstä selittää hormoneista johtuvaksi joku mies. Mutta kai itsekunkin hormonitoiminta saa aikaan kummia, eri asia on miten oman käytöksensä seuraukset kantaa.

Mutta olisi se kyllä aika kamalaa, jos pitäisi nähdä kaikkialla prolaktiinin kourissa hillittömästi ja hallitsemattomasti maitoa tuottavia naishirviöitä, kuten Saara edellä kuvaili...

Minusta nuhdeltavaa ei ole siinä, että mies näkee teinitytössä seksikkyyttä(missä sitten, kysyn vaan?); nuhdeltavaa on siinä, että nuorten laulajien oletetaan hyväksyvän osaksi diiliä se, että on näytettävä seksikkäältä ja että siten tuonkaltaiset tuomariston kommentit olisivat ikäänkuin asianmukaisia.

 
At 11:21 ap., Blogger Johannes Knektman said...

Minä taasen olen törmännyt siihen, että mikäli mies edes mainitsee naisen käytöksen järjettömyyttä, oli syy mikä tahansa, niin turpiinsa hän siinä saa, oli oikeassa tai ei.

En muuten väitä etteikö miesten käytös useinkin ole täysin järjetöntä, joskus tuntuu että kanssaveljeni ovat kadottaneet järkensä (Itse olen täysjärkinen, temppuni vain ovat niin taiteellisia ettei kukaan niitä ymmärrä... eiks oo hyvä selitys?), ero vain on siinä että miesten tulee joko kiltisti kuunnella huomautuksia tai perustella - enemmän tai vähemmän hyvin - käytöstään.
Useinkaan naisten ei tarvitse, mikä muuten on sekin lienee jonkinlainen jäänne patriarkaalisuudesta, mutta nykyisin ei kai sentään tarjota hoitoja hysteriaan...

Sari: "nuorten laulajien oletetaan hyväksyvän osaksi diiliä se, että on näytettävä seksikkäältä"

Tuo muuten on hyvin totta ja ärsyttävää, voisi kysyä olisivatko monet vanhat tähdet päässet esille nykyaikana? On muuten hassua että Image manager on ensimmäinen ihminen joka uuden laulajan sinkkua tehtäessä tuli mukaan, siis ennen tuottajaakin. Ja tuota sanoittamaani laulua (Sieltä alhaalta löytyy linkki laulun demoversioon) laulavaa tyttöäkin yritti Image manager saada mahtumaan ahtaaseen popmaailman nuori-laulajanainen imagoon, onneksi kyseessä on kovatahtoinen tyttö, minkä lisäksi säveltäjä on hänen isänsä jolla oli hänelläkin sanasensa sanottavana asiaan.

 

Lähetä kommentti

<< Home