Oli sitten pakko koskea kun kiellettiin

Kouluttamattoman unix/linux adminin ja örveltäjän mielipiteitä herranties mistä.

keskiviikkona, tammikuuta 10, 2007

Omakustanteista

Ikkunaiines kirjoitti bloggaamisesta ja kirjoittamisesta ja tuosta pätkästä: "(laaja lukeneisuus ja briljeeraustaito, kenties julkaisu: oma- tai osakustanne tai pienkustantamo)" tuli mieleeni että miksiköhän kirjoittaminen on taiteenaloista niitä harvoja jossa itse tekemistä ilmeisesti halveksutaan? (En väitä että Ikkunaiines halveksisi omakustanteita)

Omakustannetta ei millään tasolla arvosteta, olet The Kirjailija vasta kun joku, mielellään mahdollisimman iso, kustantaja on sinut noteerannut, tai ainakin tämän kuvan olen kirjallisista piireistä saanut. Minä pidän ylipäätään (korkea)kulttuuripiirejä erittäin sisäänpäin lämpiävinä ja suunnattoman snobistisina, joten se että pidän kirjallisuuspiirejäkin sellaisena ei liene yllätys.

Viime vuosina pienkustantamoiden maine ja asema on parantunut, ja niitä on perustettu jatkuvasti lisää, osa uusista on kulttuurisnobien halveksumia, mikä on vain hyvä asia, moisilta kustantajilta saattaa löytyä ihmisen ymmärrettävissä olevia runoja ja kirjoja.

Tämä omakustanteiden halveksiminen on sikäli kummallista että isojen talojen julkaisemista kirjoista löytyy suunnaton määrä roskaa, oikeastaan kustantajien julkaisuista suurinpiirtein sama määrä (varovaisestikin arvioiden n. 75-80%) on yhtäläistä roskaa kuin omakustanteistakin, joskus jopa suunnattoman paljon suurempaakin roskaa (esim. Sinkkunaisen käsikirja ). Tuli muuten äkkiseltään mieleeni, että onko Walt Whitman (Englanninkielisistä runoilijoista yksi lempirunoilijoistani) huono runoilija? Hän kun aloitti kustantamalla Leaves of grassin itse ja muistaakseni taisi tehdä niinkin epätoivoisen teon kuin kulki ovelta ovelle kirjaansa kauppaamassa.

Uudet kirjat joita ostan ovat pääosin oma-, ja pienkustanteita mm. kirja kerrallaan sivustolta ja joskus, tosin harvoin, sieltä löytyy helmiä. Tuo osakustannus (Ilmeisesti Iines tarkoittaa sillä tuota palvelukustannetta) oli minulle uusi tuttavuus, joten selailin netistä mitä sillä tarkoitettiin ja se oikeastaan vaikutti ihan hyvältä idealta, edellyttäen että osakustantaja (siis kustannusyhtiö) tarjoaa osakustannekirjailijoilleen samat palvelut kuin täyskustanteillekin.

Läheskään yhtä säälittävänä kuin kirjojen omakustannusta ei pidetä muusikkojen omakustanteita, joskus jopa päin vastoin: muusikon omakustannetta saatetaan pitää valtavirran kunniakkaana vastustamisena, aivan kuin musiikin laaja suosio sinällään olisi jotenkin pahasta, tosin varsinkin välimerenmaissa suosittu muzakki on uskomatonta JUMPJUMPJUMP paskaa, Suomessa onneksi tuo jumputus ei ole hirvittävän suurta alaa vallannut.

Kuvataiteen alallakin ilmeisesti on tiettyä "omakustanne" vastaisuutta olemassa, olet kunniallinen taiteilija kun joku tunnettu galleristi on teoksiasi esitellyt, mutta vaikuttaisi kuitenkin siltä ettei kuvataiteen puolella kuitenkaan halveksita läheskään niin paljon "omakustanteita" (Itse järjestettyjä "gallerioita" yms.) kuin kirjallisella puolella, saatan olla väärässäkin, en pahemmin tunne kuvataidealaa.

Ja mitä olen teatterimaailmasta ymmärtänyt niin siellä itse tuotettuja pienimuotoisia esityksiä ilmeisesti pidetään kovinkin hyvinä, niitä arvostetaan valtavirran yleisönkosiskelun vastapoolina.

Toki minulla on tässä omakustanne asiassa oma lehmä ojassa.

Vanhana diy miehenä ei minulle ole koskaan edes juolahtanut mieleeni tarjota tekstejäni kenellekään kustantajalle, ei edes silloin joskus kauan sitten kun sain "runoistani" (Ne eivät oikeastaan ole runoja, vaan jotain proosarunouden ja minuuttinovellien väliltä) hyvinkin positiivisen arvostelun Nuoren voiman liiton arvostelupalvelusta. Minulle omakustanne on aina ollut (viimeisen) vaihtoehdon sijasta se ainoa tapa julkaista jotain. Olen männä vuosituhannella julkaissut yhden runokokoelman ja yhden lyhyitä, groteskeiksikin mainittuja, tarinoita sisältävän novellikokoelman - joka tosin oli lähinnä vihkonen, jonka kaltaisia nykyiset printteritkin kykenevät tekemään - ja - nyt hiven brassailua - kummastakin sain myytyä kaikki painattamani kappaleet, itse asiassa sitä vihkosta sain myytyä niin hyvin että painatin pariin otteeseen lisää, mitä ilmeisimmin tuollaiset tarinat: Hymyhuulet , Deittiraiskaus ja Kastraatiopelkoa, kiinnostivat rock/punk/noise-yleisöä, sillä kauppasin tekeleitäni erilaisten konserttien tauoilla/aikana.

Noin kuukausi sitten tarjosin ensimmäistä kertaa runojani ja tarinoitani kustantajille (Ja itse asiassa juuri äsken (12min. sitten) sain yhden vastauksen jossa minulle tarjotaan sopimusta, mutta siitä kirjoitan myöhemmin kunhan ensin olen tutustunut tarjottuun sopimukseen), mutta nyt minua kiinnostaa tuo palvelu/osakustannus, sillä haluan pitää kaikissa kirjallisuus-, sarjakuva-, ja musiikki-projekteissani kaikki langat käsissäni, täytyy tutustua palvelukustannukseen paremmin, saanko siinä määrätä yhtä hyvin kaikesta kuin omakustanteessakin?

Omasta bloggausprofiilistani

Minä muuten en osaa briljeeerata, en nimittäin ole laajasti lukenut, sillä vaikka paljon olenkin lukenut, olen lukenut aivan vääriä kirjoja ja kirjailijoita (mm. Stewart Home, John King, Stephen King, Koontz, Barker, Bukowski, Burroughs, (K)harms, Vonnegut, Koivumäki, Nenonen, Pasi Ilmari Jääskeläinen (Jonka Lumikko ja yhdeksän muuta kirjaa suosittelen, IMHO se oli parasta Suomalaista (reaali)fantasiaa jota olen vuosiin lukenut) jne.) enkä ainakaan koe hakevani teiltä hyväksyntää...

...Hei! Kertokaa äkkiä mulle millanen bloggaaja mä oikeen oon tai mä joudun identiteettikriisiin, ja nelikymppisen miehen identiteettikriisi ei oo kaunista katottavaa, ties vaikka - noustuani nyt omistavaan luokkaan - hankin prätkän ja nahkahaalarin ja kuvitelkaa miltä isomahainen mies näyttää mustassa tyköistuvassa nahkahaalarissa (Mähän sanoin et se ei oo kaunista katteltavaa).

10 Comments:

At 2:39 ip., Blogger Rita A said...

Jos ajattelee blogikirjoittajia ja mitä blogeja minä luen niin teen äkkipäätään havainnon että en juurikaan lue sellaisia joilla on suuri lukijamäärä. Haen (omasta mielestäni) laatua ja omaperäisyyttä, eivätkä esimerkiksi sensaatiojutut kiinnosta, eivätkä arkipäiväiset joihin suuri osa kansasta pystyy eläytymään.

Äkkiä heitettynä aatoksena myyvät kustanteet ovat tusinakamaa. Mutta sitten ryhdyn pohdiskelemaan William Shakespearea. Vetäydyn takavasemmalle
miettimään mitä tulin väittäneeksi.

 
At 3:33 ip., Anonymous Anonyymi said...

Täytyy myöntää että olen aina kuulunut itsekin tuohon valtavirtaan, joka ajattelee kirjailijaa kirjailijana vasta kun iso kustantamo on hyväksynyt kustannusohjelmaansa. Nyt olen kirjoituksesi vuoksi miettinyt omakustanneasiaa käytännössä koko päivän ja se kieltämättä tuntuu monella tapaa houkuttelevammalta kuin käsikirjoituksen tarjoaminen kustantajalle. Näen asiassa lähinnä kaksi suurempaa ongelmaa. 1)Oman tekstin kustannustoimittaminen voi osoittautua hankalaksi ja teoksen hiominen saattaa viedä täten iäisyyden ja 2)markkinointi. Toisaalta aina löytyy avuliaita kavereita antamaan palautetta tekstistä sopuhintaan (=ilmaiseksi) ja markkinointi... no eipä siihen apua kuulemani mukaan saa niiltä isoilta kustantajiltakaan.

Lähinnä nyt piti vain kiittää hienosta ja ajatuksia herättävästä kirjoituksesta!

Etenkin tuo vertailu musiikin, kuvataiteen ja teatterin omakustannesuhtautumiseen oli aika tärkeä pointti... Toivottavasti käsittelet aihetta jatkossakin!

 
At 4:05 ip., Blogger Saara said...

Hyvä kirjoitus. Onnea kuitenkin jo tarjotulle sopimukselle.

 
At 4:37 ip., Blogger Johannes Knektman said...

Arkkiterapeutti: Suosikeistani löytyvistä näkyy vain Mitvit ja Birdy löytyvän top listan kärkipäästä, muut ovat samalla tasolla kuin minäkin (1000-3000), tosin toinen sinun blogeistasi näkyy olevan sijalla 494.

Myyvät kustanteet tuppaavat olemaan tusinakamaa, kuten esimerkiksi parikymmentä vuotta sitten vielä hyviä kirjoja kirjoittanut Arto Paasilinna (Tosin veljensä Erno oli kirjailijana parempi), mutta Suomessa luetaan niin paljon kirjojakin että välillä myyntilistoille pääsee poikkeuksellisempaakin kamaa.

Tero: Juuri tuo kustannustoimittaminen minua tuossa palvelukustanteessa kiinnostaakin, edellyttäen että he antavat palvelukustanteelle samat tai lähes samat palvelut kuin täyskustanteellekin. Varsinkin nyt kun ystäväni, joka suomenkielen ammattilaisena ennen toimitti tekstejäni, on kuollut .

Mitä tulee markkinointiin niin nykyisin on helppoa luoda omat suhteet mm. Kirjastopalveluun ja kirjavälityksiin, ja kun on tarpeeksi kova kauppaamaan itseään...eikun teostaan, niin voipi saada kirjansa myyntiin kirjakauppoihin, webkirjakauppoihin, divareihin jne. Itse aion ensi kerralla laittaa kirjani mukaan kaverini bändin CD:n (Olen sanoittanut nuo biisit ja useamman suomenkielisenkin sanoituksen olen hänelle väsännyt ja parille muullekin. Ja tuota kautta muuten saa helposti selville oikean henkilöllisyyteni joka ei nyt niin kovin suuri salaisuus ole), tälläkin tavalla saatan saada potentiaalista ostajakuntaa laajennettua.

 
At 4:57 ip., Blogger Johannes Knektman said...

Saara (& muut): Vilkaisin tuota viestiä ja kyse on juuri osa/palvelukustannuksesta (Olisikin ollut suunnattoman yllättävää mikäli jokin kustantajista olisi näin nopeassa tahdissa tarjonnut "oikeata" kustannussopimusta), kirjoitan siitä myöhemmin.

Mutta sen verran heti nyt että se näkyy tulevan n. kaksi-kolme kertaa kalliimmaksi kuin pelkkä omakustanne (Tosin sitä on hankala laskea sillä mm. oman kirjan tuputtaminen webkauppoihin yms. vie paljon aikaa ja vaivaa, jolle toki on sillekin laskettava oma hintansa), mutta he tarjoavat markkinoinnin ja ilmeisesti myöskin toimittavat kirjan julkaisukelpoiseen kuosiin (graafikonpalvelut yms.).

 
At 5:00 ip., Blogger Johannes Knektman said...

Ai niin huomasin että BBC Kent oli pudottanut kaverini nimestä viimeisen e:n pois, Jannesta oli tullut Jann

 
At 2:30 ip., Anonymous Anonyymi said...

Hei Johannes.
Minä olen käyttänyt kahden eri palvelukustantamon palveluja Pilotin ja Kuvittaren. Tosi tyytyväinen olin yhteistyöhön varsinkin Kuvittaren kanssa. Sieltä saa apua kirjan kannen, muodon jne. suunnittelussa. Kielenhuolto tehdään tarvittaessa myös. Palvelukustantamoitahan on nykyään melko monta, valinnanvaraa on. Soittele tai lähetä sähköpostia, vertaile ja kysele hintoja jne.
Voit laittaa sähköpostia minulle, kerron lisää sen minkä vain voin, jos haluat.

 
At 3:18 ip., Blogger Johannes Knektman said...

Marko f: Juu lueskelen tuossa vielä tuon Pilotin tarjousta, täytyy vielä tutustua tuohon Kuvittareenkin.

Minulla muuten taitaa olla hyllyssäni runokokoelmasi, täytyy vielä varmistaa asia kotona, sillä kiikutin juuri äskettäin kolme laatikollista kirjoja divariin (Älä ota itseesi, siellä meni pari Waltariakin vaihtoon, joten olet hyvässä seurassa mikäli kirjasi on mennyt vaihtoon :), mutta ainakin minulla on ollut runokokoelmasi.

 
At 3:47 ip., Anonymous Anonyymi said...

Johannes,
en ota itseeni :)

minun runoissa ei paljoa kehumista. Olen keskittynyt proosaan jo monta vuotta. Taisin viimeiset runot väserrellä joskus 6 vuotta sitten :)
sitten riitti.
Nuorempana tulee hölmöiltyä yhtä ja toista ;-)
onneksi en ehtinyt levittää niitä paljon mihinkään.

 
At 8:34 ip., Blogger Johannes Knektman said...

Ei löytynyt Markon kirjaa, on siis lähtenyt kiertoon.

Rehellisesti sanottuna en muista millaisia runosi ovat, nimesi vain on jäänyt mieleeni.

 

Lähetä kommentti

<< Home