Oli sitten pakko koskea kun kiellettiin

Kouluttamattoman unix/linux adminin ja örveltäjän mielipiteitä herranties mistä.

perjantaina, toukokuuta 12, 2006

lauma ihmislaumoja

Minun piti piruilla vegaaneille, lähinnä koska tyttäreni on ruvennut vegaaniksi ja jollei lapsiaan lainkaan kiusaa niistä tulee isona kusipäisiä kakaroita, kuten isoisäni sanonta kuului.

Jok'tappauksessa taidan jättää heidät rauhaa tällä kertaa. Monet vegaanit, eivät kaikki, lähinnä huvittavat minua. Epäilemättä vegaanius on hyvä ja tietyssä mielessä luontoa ja ainakin eläimiä säästävä liike. Mutta koko homman hyvän pohjan vesittävät vegaanit, joita voisi kutsua militanttivegaaneiksi. Se näkyvä vegaaniryhmä joka saarnaa uskoaan kaikille ja jotka pitävät toisenlaisella ruokavaliolla olevia ihmisiä moraalittomina syntisäkkeinä joiden takia maapallo tuhoutuu.

Olen ollut tilanteessa jossa erään vaihtoehtokulttuurin edustaja joutui pyytämään, lähes anelemaan anteeksi sitä, että hän on vain lakto-ovo-vegetaristi! Joidenkin vegaanien mukaan hän oli pahempi petturi kuin sekasyöjä, sillä vegaanihihhuleiden mukaan hän lakto-ovo-vegetarismillaan yritti esittää parempaa kuin oli. Mutta se vegaaniudesta, kirjoitan joskus, jos jaksan, tuntemistani vegaaneista enemmän.

Olen huomannut, että kaikki mielipiteeni eri ryhmittymistä voitanee kiteyttää siihen, että minä...

...pidän ihmisistä, inhoan ihmislaumoja.


...pidän ihmistä laumaeläimenä, joka pitää säännöistä kiinni, olivat nuo säännöt miten päättömiä tahansa.


Haluaisin uskoa etten kuulu mihinkään ryhmittymään tai yhteisöön jolla on sääntöjä, mutta niin sanoessani valehtelisin. Tottakai olen aivan yhtä laumasieluinen ihminen kuin muutkin ja ympärilläni olevat ihmiset muodostavat yhteisön, löyhän yhteisön mutta yhteisön kuitenkin, ja meilläkin on kirjoittamattomia sääntöjä.

Itse, viettäessäni nuorna miehenä etsikkoaikaani, olen tutustunut - osittain toimijana, suurimmaksi osaksi sivustakatsojana - moniin underground liikkeisiin ja olen osallistunut ev. lut kirkon järjestämiin raamattupiireihin ja joidenkin pienempienkin lahkojen rientoihin ihan vain mielenkiinnosta. Samoin yritin tutustua Hare krishnoijen uskoon, mutten oikein päässyt sisälle siihen.Tutustuin Ruotsissa myöskin satanisteihin, mutta he olivat aivan liian tylsiä ihmisiä, että heidän seuraansa olisi jaksanut muutamaa tuntia pitempään.

Ja näillä vaelluksillani huomasin, että kaikissa yhden asian liikkeissä on sääntökirja, jollei kirjallisena niin kuitenkin kirjoittamattomana.

On mielenkiintoista kuinka käytännössä kaikki ihmisryhmittymät muodostuvat (Alunperin muodostuivat.) periaatteessa yhden asian ympärille, oli kyseessä sitten eläintensuojelu, anarkismi, ateismi, uskonlahko, muunlainen poliittinen idealismi, ja kaikki ryhmittymät muistuttavat säännöiltään ja sisäiseltä hierarkialtaan toisiaan.

Kaikissa on lahkonjohtaja, joka huomaamattomasti vetelee marionettiensa nauruja, joskus hän ei edes itse huomaa johtajuuttaan, mutta useimmiten hän on tarkoituksellisesti rakentanut ryhmittymän hierarkian niin, että kaikki tunnustavat hänen kiistämättömän valtansa -- vaikka monasti ryhmittymä julkisesti kiistää johtajuuden ja korostaa ryhmittymänsä demokraattisuutta.

Kaikissa yhteisöissä vallitsee omat tiukat sääntönsä joiden noudattaminen on sisäsyntyistä ja huomaamatonta paitsi mikäli joku kiistää niiden järkevyyden, jolloinka - sen sijaan, että säännön/tavan järkevyydestä keskusteltaisiin - riidankylväjää rangaistaan typeryydestä. Monasti sulkemalla hänet yhteisön ulkopuolelle ainakin määrä-ajaksi, jollei jopa lopullisesti.


Eli, hivenen kärjistettynä:
Kaikki ihmisryhmittymät ovat omia sisäisiä sääntöjään päättömästi noudattavia (lähes) fundamentalistisia lahkoja...

1 Comments:

At 3:34 ip., Blogger Rita Maestra said...

Olipa mahdottoman hieno kirjoitus. Kammoksun kaikenlaisia lahkoja tai ryhmittymiä joissa yksilöllisyyteni kärsisi tai minua yritettäisiin kahlita. Heh, kun toisaalta olen opettaja, pitää aina välillä tarkkailla sitä puolta asiasta että josko olen itse vaarassa muuttua lahkonjohtajaksi:D

 

Lähetä kommentti

<< Home