Oli sitten pakko koskea kun kiellettiin

Kouluttamattoman unix/linux adminin ja örveltäjän mielipiteitä herranties mistä.

sunnuntaina, huhtikuuta 23, 2006

Seksinostokiellosta

Minun piti laittaa tämä pitkähkö selvitys tuon Susanna Rahkosen julistuksen parodian jälkeen, mutta unohdin, joten tässä tämä nyt tulee.

Sinällään olen Susanna Rahkosen (Susanna Rahkonen: Prostituution sallimiselle ei ole perusteita )kanssa samaa mieltä, että ihmiskauppa ja prostituutio ovat monessakin mielessä ongelmallisia ja ilmeisesti monasti prostituutioonkin liittyy piirteitä jotka vähintäinkin lähentelevät ihmiskauppaa, tosin ainakin Anna Kontulan tutkimuksen (Linkki PDF-dokumenttiin jutun alapäässä) mukaan vähemmän kuin mitä julkisuudessa on esitetty.

Anna Kontulan mukaan "On viitteitä siitä, että Suomi on ihmiskaupassa merkittävä kauttakulkumaa. Sen sijaan vuoden 2004 loppuun mennessä ei viranomaisten tietoon ollut tullut yhtään ihmiskaupparikosta, jossa Suomi olisi ollut kohdemaana. Suomeen tulevat prostituoidut ovat yleensä hyvin tietoisia siitä, miksi ovat tänne tulossa, vaikka työn luonteesta ja ansaitsemismahdollisuuksista olisikin puutteellista tietoa (Kuulustelupöytäkirjat 2000-2005)."
Joten, ainakaan tuossa valossa ei voi sanoa, että suomalaisen seksipalveluiden kysynnän pienentäminen vaikuttaisi ihmiskauppaan, kauttakulkumaana toimimista on hankala estää ja käsittääkseni laki jo nyt antaa poliisille ja tullimiehille aseet tarttua siihen.

Itse asiassa se, että Suomi on ihmiskaupan kauttakulkumaa on häpeällistä, siihen tulisi keskittää enemmän poliisin vähäisiä resursseja.

Tilastojen valossa näyttäisi siltä, että Suomessa prostituoitujen asiakkaista pääosa on eronneita ja yksinasuvia miehiä, toisin kuin Rahkonen väittää. Tilastokeskuksen sivuiltä löytyvän selvityksen (Pekka Lith: Prostituution arvo jopa parisataa miljoonaa euroa.) mukaan suurin osa, noin 90 prosenttia, maassamme toimivista prostituoiduista on ulkomaalaisia.

Kun taas Anna Kontulan Prostituutio Suomessa tutkimuksessa todettiin, että prostituoiduista noin puolet on Suomalaisia. Ristiriitaistako? Eipä niinkään, jos lukee tuota Pekka Lithin selvitystä Prostituoidun kansallisuus viime kerralla tilaston kohdalta huomaa, että Suomessa tapahtuvassa seksikaupassa yli puolessa kaikista tapauksista edellisellä kerralla palveluja on ostettu suomalaiselta prostituoidulta.

Ja saman Pekka Lithin selvityksen mukaan prostituutio on Venäjällä tiukasti järjestäytyneen rikollisuuden hallinnassa. Nyt kun suomalaiset käyttävät venäläisten prostituoitujen palveluita Suomessa on Suomen viranomaisilla edes pieni, kylläkin häviävän pieni, mahdollisuus vaikuttaa asiaan. Mahdollisen seksinostokiellon tullessa voimaan tämäkin mahdollisuus kadonnee lähes täysin, asiakaskunnan kadotessa joko rajan taakse, Venäläisten parittajien pitämiin tiloihin Suomessa (Jossa toimivat prostituoidut ovat hyvin tiukassa talutushihnassa, jottei asiakaskunnalle tulisi ongelmia sillä asiakaskunnan turvaaminen on parittajien etujen mukaista.), tai tuossa Anna Kontulan tutkimuksessa mainittu "täsmäpalvelu" (Selvitän alempana tuon termin merkityksen), johon on hankala puuttua, lisääntyy.

Mielenkiintoista onkin se, että Pekka Lithin mukaan 64,3%:ssa edellisellä kerralla prostituoitu on ollut ulkomaalainen ulkomailla, eli näyttää siltä, olettaen että Lith on oikeassa, että tuo seksin ostamisen kieltävä laki ei pääosaan tapauksista purisi lainkaan.

Rahkonen perustelee myynnin sallimista sillä, että jos seksin myyminen kiellettäisiin prostituoitujen halukkuus toimia todistajana paritusoikeudenkäynneissä vähenisi. Kuvitteleeko hän, että ulkomaalaiset prostituoidut, olivat he sitten parittajan alaisuudessa toimivia, kuten ilmeisesti useimmissa tapauksissa asian laita on, tai yksityisyrittäjiä, innostuvat todistamaan Suomalaisessa oikeusistuimessa ostajaa ja parittajaansa vastaan, kun kuitenkin hyvin tietävät, että heidät karkoitetaan takaisin kotimaahansa, jossa vastassa olisivat kurinpidolliset toimenpiteet moisesta petoksesta ja vähintäin ansionmenetykset? Eiväthän he nytkään todista parittajiaan vastaan, miksi tekisivät niin jatkossakaan? Ehkä se osa prostituoiduista jotka ovat yksityisyrittäjinä toimivia suomalaisia saattaisi todistaa oikeudessa ostajaa vastaan, edellyttäen, että siitä on heille hyötyä. Mikäli hekin aikoivat jatkaa alalla, niin tuskinpa he haluavat asiakkaan pettajän mainetta.

Ja viime aikoina on yleistynyt ns. "täsmäpalvelut", eli nainen tulee muutamaksi päiväksi Suomeen jonkin miehen luokse ja palaa takaisin kotimaahansa. Kuinka seksinostokielto purisi tähän? Ainahan tilatun prostituoidun voi väittää tekevän kotitaloustöitä, joita hän, ilmeisesti eri korvausta vastaan, saattaa tehdäkin. Tämän kaltainen keikkatyö epäilemättä lisääntyy mikäli ostokielto tulee voimaan.

Rahkonen selittää, vedoten Ruotsin kokemuksiin, että seksinostokielto purisi kysyntään. Tätä minä epäilen, Suomen ja Ruotsin ero on siinä, että iso osa suomalaisista asuu - ajallisesti ja matkallisesti mitattuna - suhteellisen lähellä Venäjän rajaa, jonka takana seksipalveluita on yllin kyllin tarjolla. Uskon muuten, että Ruotsissakin käytetään paljon hyväksi rajojen takana toimivia prostituoituja. Ja käsittääkseni Ruotsistakin on kantautunut tilastoja ja tutkimuksia jotka eivät tue Rahkosen väitettä, Ajankohtaisen kakkosen haastattelussa Rahkonenkin myönsi, että Ruotsista tulee ristiriitaisia tietoja ostokiellon vaikutuksista prostituutioon.

Mitä tulee Lyly Rajalan puheisiin miesten biologisista tarpeista; eivätkö nuo miesressukat kykene hillitsemään niitä biologisia tarpeitaan? Mikäli eivät, niin eihän hitto vie sellaisia huithapeleita jotka ovat peniksensä vietävissä, pitäisi päästää mihinkään merkittävään asemaan päättämään asioista, tiedä vaikka tissipari saisi heidät täysin pois tolaltaan (Hmm...mieleeni nousee Matti Vanhasen kuva...) ja sitten päättäjää viedään allekirjoittamaan herranties mitä sopimuksia, jotta saisivat nännin suuhunsa imettäväksi. Sovinistien parjaamat kuukautiset sentään tapahtuvat määräaikoina, Lylyn & Co. - siis miehet jotka ilmeisesti eivät tarpeitaan kykene hillitsemään - ovat biologisten tarpeidensa vietävänä 24/7/365...

Minä muuten olen naivisti kuvitellut, että naisilla on seksin osalta ihan samat biologiset tarpeet kuin miehilläkin, sekä lasten hankkimisen (Miehet tosin tuppaavat haluamaan lapsia naisia myöhemmällä iällä, mihin syynä lienee naisten biologia.), että nautinnonkin osalta.

Henkilökohtaisesti vastustan seksinostokieltoa kahdesta syystä:
- Epäilen onko sillä mitään käytännön vaikutusta prostituutioon, ja se saattaa jopa vaikeuttaa heidän asemaansa.
- Ajatus siitä, että kielletään ostaminen, mutta sallitaan myymien tuntuu minusta väärältä.

Ainoa tapa jolla venäläisten naisten prostituutio suomessa vähentyisi olisi tuon itärajallamme olevan elintasokuilun kaventuminen sellaiselle tasolle ettei Venäläisten naisten enää tarvitse myydä itseään suomalaisille miehille.

linkkejä:
Anna Kontula: Prostituutio Suomessa (PDF dokumentti)

Seksialan liitto Sallin lausunto Eduskunnan lakivaliokunnalle hallituksen esityksen HE 221/2005 vp johdosta