Oli sitten pakko koskea kun kiellettiin

Kouluttamattoman unix/linux adminin ja örveltäjän mielipiteitä herranties mistä.

lauantaina, lokakuuta 14, 2006

Vähemmän kuumeisesti feminismistä

Kun nyt tein sähköpostiosoitteen (huuhaapuuhaa (at) gmail.com) tätä blogia varten ja laitoin sen profiiliini näkymään, olen saanut useitakin kommentteja koskien tuota feminismi & tasa-arvo asiaa. Osa Sirenin viestin kaltaisia, mutta mikä minun kannaltani ärsyttävintä, osa on tullut Panun kaltaisilta vannoutuneilta feminismin ja feministien vastustajilta, ja koska he kertoivat ymmärtävänsä minua feminismin vastaisuudessani tajusin joko olevani väärässä, tai esittäneeni asian väärin. Tein siis poikkeuksellisen teon ja luin viestini ajatuksella lävitse (Sen nimi muuten piti sanatarkasti paikkansa, minulla oli samana yönä 38,7°C kuume), ja totesin kirjoittamani tekstin olevan lähes yhtä sekava kuin minäkin.

Olen ehdottomasti kaikkien ihmisten tasa-arvon kannalla, ja mikäli tarve tulee lähden tuota tasa-arvoa puolustamaankin, en kuitenkaan väkivalloin. Kaikkien tulisi - kuten nykyisin niin parjatun U.S.A:n itsenäisyysjulistuksessa¹ sanotaan - olla tasa-arvoisia, ja kaikilla tulisi olla samat mahdollisuudet onnen tavoitteluun, toki sillä varauksella että muita ihmisiä ei saa vahingoittaa.

Kannatan siis tasa-arvoa, ja mielipiteeni feminismistä - toistan itseäni, kun joillekin kantani ei tuosta edellisestä viestistäni tullut selväksi -, on se että feminismi on yhä edelleen tarpeen, erittäin tarpeellista, sillä juuri siksi että olemme lähellä sukupuolten tasa-arvoa tarvitaan yhä edelleen feminismiä, ja jopa lievästi radikaalejakin feministejä (Kiitoksia Sirenille erittäin informatiivisesta, ja miettimään laittaneesta sähköpostista), sillä muutoin suhteellisen hyvä kehitys pysähtyy nykyiseen tilanteeseen johon suuri osa ihmisistä on tyytyväinen, he kun kokevat että heillä on hyvin.

Lainaan tähän Sireniä:
" Olen itse feministi ja naistutkimuksen opiskelija. Se tarkoittaa minulle sitä, että kannatan naisten täyttä yhteiskunnallista ja seksuaalista tasa-arvoa miesten kanssa. Kannatan nimenomaan jäykkien sukupuoliroolien murtamista, mikä tarkoittaa sitä, että sekä naisilla että miehillä olisi mahdollisuus olla mitä ovat riippumatta siitä, mitä sukupuolta he edustavat. Ns. hegemoninen maskuliinisuus rajoittaa miehen olemista yhtä lailla kuin naisenkin. Kannatan siis eri sukupuolten ja seksuaalisuuksien välistä tasa-arvoa, johon kuuluvat niin lesbojen, homojen, heteroiden, biseksuaalien ja transsukupuolisten oikeudet."

Minä allekirjoitan kaiken tuon, eli tuon määritelmän mukaan olen siis feministi.

Pyörsinkö nyt edellisen viestini mukaisen kantani feminismistä? En, ei ajatusmaailmani näinä muutamana päivänä ole mitenkään radikaalisti muuttunut, en vieläkään pidä sukupuolten välisen tasa-arvon ajamista kokonaisvaltaisen tasa-arvon ajamisena, vain sen yksittäisen osan ajamisena. Mikä ei tietenkään tarkoita sitä etteivätkö yksittäiset feministit ajaisi kaiken kattavaa tasa-arvoa.

Uskon muuten, että osasyy näiden Panujen ja Laitiskoiden feminismin vastaisuudelle on se, että he todellakin kokevat menettävänsä oikeuksiaan mikäli naiset saavat tasa-arvon. Keskiverto ihminen - käyttääkseni ammattiyhdistysten kieltä - ei mielellään luovu saavutetuista eduista ja monien miesten lyhytnäköinen kanta on se että he todellakin menettävät etuoikeuksiaan naisten lähestyessä tasa-arvoa, joten on ymmärrettävää että ihminen joka ei näe edes vuosineljänneksen päähän tulevaisuuteen ei ymmärrä niitä hyötyjä joita naisten tasa-arvo yhteiskunnalle tuo, puhumattakaan miesten vapautumisen omien sukupuolikahleidensa - perimiehisyyden - ikeen alta tuomista uusista vapauksista ja mahdollisuuksista miehille.

---------------------------------------------

Maailma olisi paljon parempi paikka elää mikäli kaikki ihmiset sisäistäisivät lauseen, jota olen käyttänyt lastenkasvatukseni perusteena: Oikeudet ja vapaus sisältävät aina vastuun ja velvollisuuden.
(Tuon lisäksi olen kaikille kolmelle kakuraiselleni toitottanut, että he pystyvät mihin vain jos haluavat ja yrittävät tarpeeksi. Minä nimittäin naivisti uskon siihenkin)


¹ On muuten surullista, että tiedän pääkohdat U.S.An itsenäisyysjulistuksen sisällöstä, mutta oman maani vastaavasta en muista juuri mitään, pinnistelemällä kumpaakin aivosoluani muistin joitain kohtia siitä, ja uskon että olen niitä harvoja jotka Googlettamatta siitä mitään muistaa, mikä sekin johtuu vain lapsuuteni historiainnostuksestani.

2 Comments:

At 10:48 ap., Blogger Mette said...

En todella käsitä, miten tasa-arvo voisi olla keneltäkään pois. Muistan kuitenkin tapauksen muinaisilta ajoilta, jolloin edustin ammattiyhdistystäni kattojärjestössä. Kokoukset olivat äärettömän ikäviä, joten otin vauhtia kongressihotellin baarissa sherrylasillisella (ja löysin puheenjohtajan samasta puuhasta). Sillä kertaa baaritiskillä roikkui pitkä rivi miehiä ryyppäämässä sen näköisinä kuin joku olisi kuollut. Osoittautui, että uutisissa oli ehdotettu, että naisten päivästä tehtäisiin virallinen liputuspäivä, ja herrat olviat suremassa (ihan totta!). Baarirouva tarjoili heille lisää, kuunteli valituksia (eikö niille muijille mikään riitä, johan niillä on se äitienpäivä) ja hymyili vinosti.

Olen ollut kummastuksen vallassa siitä asti.

 
At 8:16 ip., Blogger Johannes Knektman said...

Eihän tasa-arvo olisikaan keneltäkään pois, päin vastoin, esim. suurinosa suomalaisista perheistä hyötyisi huomattavasti naisen palkan nousemisesta, varsinkin lapsiperheissä olisi tilausta sille että naisten palkka nousisi miesten palkan tasolle (Tämän päivän Hesarissa mainittiin insinörtti naisten saavan lähes 500€/kk vähemmän miehiin nähden)

Minä muuten tiedän nuoria parikymppisiä kolleja jotka myöskin suhtautuvat mm. naistenpäivään kuvaamallasi tavalla, ja olkoonkin että insinöörit tuppaavat olemaan hivenen keskimääräistä konservatiivisempiä niin olen silti ihmetellyt sitä, että itseäni 15-20 vuotta nuorempien, siis nykyisten 20-25 kesäisten, keskuudesta on nousemassa huomattava määrä vanhakantaisia konservatiivejä (Ja mikä pahinta heissä on paljon kovan linjan - anarkismiin saakkaa - libertaristeja) , jotka haluavat yhteiskunnan "arvojen" palaavan sellaiseksi joksi he kuvittelevat 50-60-70-lukujen olleen.

 

Lähetä kommentti

<< Home