Oli sitten pakko koskea kun kiellettiin

Kouluttamattoman unix/linux adminin ja örveltäjän mielipiteitä herranties mistä.

sunnuntaina, lokakuuta 15, 2006

Hedelmöityslaista ja verenluovutuskiellostani

Hedelmöityslaki mennee läpi hallituksen ehdottamassa muodossa, nyt vain odotellaan suuren valiokunnan päätöstä, mutta suuren valiokunnan pj Vilén uskoo sen menevän sielläkin lävitse sellaisenaan, joskus demokratia yllättää minut ja saa aikaiseksi päätöksiä joita minäkin kannatan.

Päivi Rasänen (kd) tokaisi hedelmäityslain käsittelyn aikana: "Seuraavaksi vaaditaan homomiesten adoptio-oikeutta" Räsänen on oikeassa, näin epäilemättä tuleekin käymään, alunperinhan (-han? -hän? kumpi lie oikea muoto?) kansanedustaja Outi Ojalan (vas) vuonna 1993 eduskuntaan tuoma lakialoite, jossa haluttiin homoseksuaalitkin avioliittolain piiriin, sisälsi myös oikeuden adoptioon.

Adoptio-oikeudesta luovuttiin ilmeisesti siinä pelossa ettei lakiehdotus sen sisältävänä menisi läpi, mikä saattoi poliittisesti olla oikea arvio, mutta itse olisin pitänyt tuon oikeuden mukana senkin uhalla että homojen pääseminen avioliittolain piirin olisi kestänyt hivenen pidempään. Mutta nyt kun ilmapiiri vielä on suvaitseva - tästä suvaitsevasta ilmapiiristä hetken päästä - niin miksi SETA & Co. nyt luopuisivat tuosta vaatimuksesta? Eiköhän kohta ala kampanja tasavertaisen adoptiolain puolesta ja hyvä niin, itse olen valmis vaikka työskentelemään siinä mikäli aikaa vain riittää ja apuni kelpaa.

Myöskin tämä uutinen ilahdutti minua: Papit tulleet myönteisemmiksi homoliitoille.

Hyvä että sentään papit alkavat suhtautua homoihin myönteisemmin, SPR ei niin tee, minulta nimittäin äskettäin evättiin loppuelämäkseni mahdollisuus verenluovutukseen. Olen täysin terve nelikymppinen mies jonka hb on 165, ja veriryhmänikin on suhteellisen harvinainen, luulisi siis vereni kelpaavan. Vaan ei kelpaa ainakaan SPR:lle, joten pahoittelen mikäli joku jää ilman AB+ verta - jota minä olisin halunnut luovuttaa.

Lainaus Veripalvelun sivuilta (Olisinpa lukenut tuon ennenkuin käväisin luovutuspisteessä): "Miesten välinen seksi on pysyvä luovutuseste (hepatiitti- ja HIV-tartunnan mahdollisuus; tuoreiden HIV-tartuntojen määrä noin kymmenkertainen koko väestöön verrattuna)"

Minä satuin vastaamaan kyselyyn rehellisesti, kerroin että olen harrastanut miesten välistä seksiä - helvetti, olen elänyt homosuhteessakin -, edellisestä kerrasta tosin on parikymmentä vuotta ja sen jälkeen olen käynyt HIV testeissä pariin otteeseen, viimeeksi tänä keväänä (Testi tuli Z-lehden mukana ja se oli osa jotain kampanjaa), ja ei ole HIV:ä tai muutakaan sukupuolitautia löytynyt.

En ymmärrä mikä voi olla syynä moiseen syrjintään, heteroseksuaaleillehan säännöt ovat täysin erilaiset:
"Uusi seksipartneri: 3 kuukauden tauko verenluovutuksessa (hepatiitti- ja HIV-tartunnan mahdollisuus). Vaikka kondomin käyttö vähentää merkittävästi tartuntariskiä, katsotaan kaikki seksi - myös turvaseksi - tartuntariskiksi ja se pitää ilmoittaa terveydentilakyselyssä"

Nooh, ensi kerralla kun joku työpaikalla jälleen patistaa verenluovutukseen voin rehellisesti kertoa ettei vereni kelpaa.

Tästä SPR:n suvaitsevuuden osoituksesta päästäänkin sujuvasti seuraavaan aiheeseeni:

Suvaitsevasta ilmapiiristä

Ilmapiiri yhteiskunnassamme on tällä hetkellä suhteellisen suvaitseva, mutta väitän että se tulee muuttumaan, pitkälti siksi että se suvaitsevaisuus on kaupunkilainen näköharha, nykyisin äänekkäimmät poliittisesti aktiivit nuoret ovat suvaitsevia, mutta onko koko kansa? Ja vaikka olisikin, niin kun suvaitsemattomuutta perustellaan tarpeeksi hyvillä sloganeilla, tarpeeksi karismaattisista suista, saadaan kansasta nopeasti esiin tarpeeksi iso joukko "uuskonservatiiveja" että heillä on jo poliittista painoarvoa.

Uskonkin että kohta nousee uusi, hyvin vanhanaikaisia arvoja kantava libertaristinen aktivistipolvi - joita nämä nykyiset "anarko-marko-hippi-aktivistit" ja heidän ajamansa asiat ottavat päähän - joka haluaa paluuta vanhoihin hyviin aikoihin, joita ei koskaan ole ollut olemassa sellaisena kuin he kuvittelevat.

Seuraavan parin vuosikymmenen aikana tulemme näkemään kuinka suvaitsevaisuuden pintasilaus vähitellen karisee ja nämä ns. uuskonservatiiviset mielipiteet tulevat jälleen kiristämään otettaan kansasta ja kansalaisista. Tästä on jo nähtävissä merkkejä, nuorison asenteet ovat muuttuneet yhä suvaitsemattomimmiksi ja jo nyt löytyy hiivatin iso liuta 18-25 vuotiaita, ei mitään tonyhalmeita tai natsi-skinejä, vaan tavallisia kaduntallaajia, jotka avoimesti ovat rasisteja ja muutenkin rehellisesti suvaitsemattomia, ja jotka haluavat pienentää "poikkeavien" oikeuksia.

Toivottavasti pelkoni tuon suvaitsemattomuuden noususta lähivuosina osoittautuu vain omaksi vainoharhaisuudekseni, mutta ikävä kyllä en usko näin olevan, yhteiskunta elää sykleissä ja kohta on uuden aallon vuoro ja tällä kertaa uusi aalto ei nouse suvaitsevilta kaduilta ja kellareista, vaan suvaitsemattomista keskiluokkaisista lähiöistä.

2 Comments:

At 9:40 ap., Anonymous Timo said...

Taitaa olla vain SPR:n hitautta nykyaikaan pääsemisessä tuo luovutusestesääntö, kesällä tuosta oli puhetta ja kopsasin blogiini uutisen SPR:n sivulta, mutta nyt se näemmä on salaperäisesti kadonnut SPR:n omasta uutisarkistosta...?!

Asiasta löytyi myös aika kiinnostavan tuntuinen keskustelu Hesarin foorumissa, josta taas voi sanoa, ettei tämäkään asia ole kuitenkaan ihan mustavalkoinen.

 
At 4:33 ip., Blogger Johannes Knektman said...

No, ainakaan tällä viikolla en päässyt luovuttamaan verta, minkä lisäksi kiellon sanonut ihminen oli erittäin töykeä.

Lueskelen tuota hesarin keskustelua myöhemmin, nyt on mentävä vaimon ja anopin kanssa tiiatteriin (Artis...eikun Anoppi kustantaa)...

 

Lähetä kommentti

<< Home