Oli sitten pakko koskea kun kiellettiin

Kouluttamattoman unix/linux adminin ja örveltäjän mielipiteitä herranties mistä.

torstaina, lokakuuta 19, 2006

Esipuberteettiset pelkurit

Jääkiekko, tuo pikkuruinen marginaalilaji, Suomalaisten lempilapsi, on minun inhokkini, tai oikeastaan en edes inhoa sitä, se on liian tylsä laji että sitä viitsisi edes inhota.

Mutta sitä pelaavia, ja pelaamisen taustalla häslääviä teinipoikia inhoan niiltä osin kuin he ovat olleet julkisuudessa.

TV-lajina jääkiekko ehkä jotenkin vielä toimii kun voidaan kiekon maaliinmenoa hidastella ja makustella, mutta joku vuosi sitten jouduttuani - silloinen pomoni sai kutsun ja puolittain pakotti minut mukaansa - katsomaan jotain Jokerit vs. Joku muu kuin HIFK peliä (Vastustajilla taisi oli mustat paidat), totesin että tylsempää livelajia saa hakea - no ehkä keilaaminen tai snooker vielä voittavat sen tylsyydessä.

Mieleeni tuolta reissulta jäi kaksi asiaa: Ensinnäkin Helsinki hallin (En tässä viitsi mainostaa pääosin huonoa olutta tekevää firmaa) aitiot ovat erittäin mukavia ja tarjoilukin - ikävä kyllä - pelasi, sillä pelin puolivälissä minulta kysyttiin: Kumpaa kannatat? Ja vastasin rehellisesti, että minulle on yks hailee kuka voittaa, evvk. Ja typeryyksissäni menin vielä kaivamaan verta nenästäni jatkamalla, että voisin seurata jääkiekkoa sitten kun jääkiekon pelaajat ja valmentajat kasvavat aikuisiksi, lehdille antamiensa kommenttien mukaan he kun ovat vielä esipuberteetissa.

Mistä sukeutui lihava riita ja yksi aitiossa olleista ihmisistä kävi kiinni minuun, onnekseni hän oli sen verran humalassa ettei siitä mitään haittaa minulle ollut. Mutta voinpa lisätä CV:heni - aiemman heitetty ulos bordellista merkinnän lisäksi¹ - että minut on heitetty ulos, tai oikeammin pyydetty poistumaan, jääkiekko-ottelustakin. Tuosta tapahtumasta on useita vuosia aikaa, mutta se tuli nyt mieleeni kun lueskelin IS:ää.

Samoin mieleeni tuli toinen esimerkki vuosien takaa:

Olin eräässä suositussa ravintolassa ja menin vessaan jonne tuli ymäpäriämpäripäissään eräs tunnettu kumikiekon mätkijä puolustajineen (Nukkuvatko he ketjutovereidensa kanssa?), joka sai pisuaarin edustalla hienon idean kuseksia muiden vessassaolijoiden päälle, ja kun muu porukka hermostui tästä tukivat tämän ylikasvaneen koulukiusaajan jättimäiset kaverit häntä uhkailemalla muita turpakeikalla, jolloin porukka itsesuojeluvaistonsa ohjaamana hiljeni ja häipyi vähin äänin paikalta - kuten tein minäkin, ja ikävä kyllä sanoa että olin niin humalassa itsekin etten ehkä olisi lähtenyt jos minun päälleni olisi kustu. Ja tehdessäni lähtöä ravintolasta kuulin kuinka portsari sanoi asiasta valittaneille kavereille, että "Ei me sitä heitetä ulos, se tuo lisää asiakkaita". Jep. Kansallisankareitahan ne, jääkiekkoilijat... Kasvaisivatpa vain aikuisiksi, mutta miksipä kasvaisivat jos heitä oikein kannustetaan lapsellisuuksiin? Epäilemättä mikäli olisin kertonut tapahtumasta johonkin lehteen olisi tarina vain nostanut tämän tuolloin kolmikymppisen teinin suosiota.

Mutta nyt ovat jääkiekkofanit ovat närkästyneet, ja ilmeisesti jopa Jääkiekkoliigan johtajistokin on ärsyyntynyt siitä että poliisin perkele on mennyt tekemään tutkimuksia jäällä tapahtuneista pahoinpitelyistä.

Mitä ihmeteltävää siinä on? Minä olen jo vuosia, ellen vuosikymmeniä, ihmetellyt kuinka noita katutappeluita ylipäätään ollaan siedetty? Poliisin sietääkin tutkia moista, kyseinen lajihan on lastenkin suosikki tässä maassa ja nämä Nielikäiset ja Vandenbusschet ovat nuorten poikien suosikkeja, ja kuuleman mukaan vielä - eiköhän senkin aika kohta ole - ei juniorikiekossa näy noita tappeluita, mutta silloin tällöin mailalla jo hakataan myöskin junioireiden keskuudessa.

Ei, en ole "kukkahattutäti", tai ehkä olenkin, yks' hailee minulle mitä lätkäfanit minusta ajattelevat, mutta minulla on ehdotus: Jos nämä isoksi kasvaneet pojat kerran välttämättä haluavat osoittaa tyhmyytensä tappelemalla, niin tehkööt sen joko ennen tai jälkeen ottelun jossain paikassa jossa media ei ole kuvaamassa, mätkikööt aivonsa ryypänneet "urheilijat" toisiltaan ne loputkin toimivat osat aivoistaan pihalle ilman että odottavat tuomareiden tulevan väliin.

Ai mutta sori!
Unohdin, että tarkoitus onkin osoittaa "miehekkyyttä" ja muuta vastaavaa teinipojille tärkeätä paskaa julkisesti - näkevätpä kaikki että mä oon kova jätkä kun uskallan tapella - turvallisesti vahdittuna ettei mitään liian vakavaa satu. Moinen on pelkkää pelkuruutta, hehän tietävät että tuomarit tulevat ennemmin tai myöhemmin väliin. Varsinkin tuo juttu: Sihvonen: Nielikäisen pisteet nousivat!?!, meni täysin yli hilseeni, kun puhutaan moisesta katutappelusta, mutta tuohan sopiikin Suomalaiseen urheilusankaruuteen - huono ja muista piittaamaton käytös on Suomessa aina plussaa urheilu-, tai kulttuuri"sankareille".

Miten aikuinen toimittaja - jos hän nyt edes on aikuinen - ihannoi katutappelua tuolla tavalla:"”Nielikäinen ja Vandenbussche ottivat todella tyylikkään ennalta sovitun nyrkkeilymatsin jo ottelun toisessa vaihdossa. Herrat kyyristyivät aloitukseen, vaihtoivat muutaman sanan, ja kun kiekko putosi jäähän molemmat riisuivat hanskansa ja kypäränsä herrasmiesmäisesti ja ryhtyivät siihen työhän, josta heille maksetaan”, Urheilulehden Petteri Sihvonen toteaa."

Minä muuten kuvittelin että heille maksetaan jääkiekon pelaamisesta? Jos haluavat nyrkkeillä niin nyrkkeilkööt nyrkkeilykehässä, siellä kuulkaa kovat jätkät saavat kovia palkkioita ja kovan jätkän maineen siinä sivussa...

Just joo, älkää kysykö mistä johtuu väkivalta, älkää kysykö mistä johtuu päihdeongelma. Onko ihme jos kakarat ryyppäävät ja potkivat ja mätkivät toisiaan hengiltä, kun heidän ihannoimansa pojanklopit jäävät kiinni huumeista, vetävät viinaa niin ettei oksentamaankaan ehdi ja tappelevat minkä kerkiävät nakkikioskillaan, ei kun jäällä, tosin epäilemättä kyse on samoista idiooteista jotka haastavat norjaa puhuen riitaa siellä snagarillakin. (En väitä, että tuo olisi ainoa - tai edes suurin - syy nuorison väkivaltaisuuteen tai juopotteluun, suurin syy siihen on se, että Suomessa väkivaltaa ja viinan juomista ylipäätään ihannoidaan, oli kyse sitten urheilusankareista, kulttuuripersoonista tai tavallisista kaduntallaajista)

Ja ennen kuin joku mainitsee nyrkkeilyn, niin nyrkkeily on kamppailulaji jossa todellakin on säännöt - joita jääkatutappeluissa ei ole - ja tuomari joka vahtii tapahtumaa, käsittääkseni jääkiekossa tappeleminen ei - ainakaan vielä - kuulu lajin virallisiin ominaisuuksiin? (Jos kuuluisi olisi niille tappeluillekin säännöt sääntökirjassa) Ylipäätään tuo Sihvonen loukkasi jutuillaan niin paljon nyrkkeilijöitä, herrasmiehistä puhumattakaan, että ihmetyttää ettei kukaan nyrkkeilijä ole puuttunut asiaan. Tai oikeastaan ei ihmetytä, suurin osa nyrkkeilijöistä kun on hyvin rauhallisia herrasmiehiä, ja -naisia, jotka osaavat ohittaa pikkupoikien leikit ja uhot hymähdyksellä.

P.S. (20.10.2006) Heh, sain jo ensimmäisen vastauksen (BTW: Hyvät ihmiset, kun lähettelette noita anonyymi-sähköpostejanne, niin ottakaa huomioon, että olen IT-asiantuntija, minä tiedän jotain tämän ihmeellisen internetin tekniikasta, ja todellinen anonyymiys vaatii jo jonkin verran osaamista) jossa lukija oli ilmeisesti lukenut muitakin postauksiani ja haukkui minut neitihomoksi ja uhkasi hakata minut. Tarve moiseen viestintään kertonee lätkäfaneista aivan tarpeeksi...olkoonkin, että kyse oli yhden ihmisen viestistä.

¹ Vein tuttavanaisen joka halusi nähdä millaista on sisällä Bordellissa saksalaiseen Bordelliin ja lähes heti joku naisista kysyi tuttavaltani miksi hän on täällä ja tuttavani vastasi kysymyksellä: Miksi SINÄ olet täällä? Ja n. 5 min. päästä saapui kaksi hemmetin isoa Helvetin enkeliä (Heidän selässään oli Helvetin enkeleiden logo) ja suhteellisen ystävällisesti heitti meidät ulos talosta.

5 Comments:

At 11:24 ap., Anonymous Anonyymi said...

Olet niin oikeassa! Jääkiekko on kammottava laji! Myönnän, että minulla on runsaasti ennakkoluuloja jääkiekkoilijoita kohtaan, mutta useat heistä vaikuttavat nimenomaan esipuberteettisilta känniääliöiltä, joilla on pissi noussut päähän - näin ainakin mediassa. Suuret sankarit, totisesti! Ylipäätään jääkiekon väkivaltaisuus on todella vastenmielistä.

Olin joskus töissä hotellissa, jossa sviiteissä lymyilevät satunnaiset urheilijat olivat siivoojan kauhu. Eräät nimeltämainitsemattomat rallikuskit olivat paskoneet sviitin kukkaruukkuihin ja muuan jääkiekkoilija oli pistänyt sviitin ns. uuteen uskoon palvovien faniensa kanssa.

Ps. En voinut olla nauramatta bordelli- ja jääkiekko-ottelukokemuksillesi.

Pps. Yritän kirjailla tänään niitä kirjallisuusvinkkejäni.

 
At 5:30 ip., Blogger sahrami said...

Minä katson mieluummin testikuvaa kuin jääkiekkoa.

Kerran olin ottelussa Hakametsän hallissa poikaystäväni seurana enkä edes muistanut kumpi voitti kun joku kysyi tunnin päästä. Luin koko ajan Iltalehteä kun niitä oli ilmaiseksi tarjolla. Onneksi, niin oli edes jotain tekemistä. :)

Olen kyllä aina kokenut olevani jotenkin viallinen tämän urheilun suhteen.

 
At 6:10 ip., Blogger Johannes Knektman said...

Saksalaisen bordelli muuten on normaali kerrostalo, sillä erolla että aulassa oli yrmeä äijä ja se aula oli päällystetty punaisella tapetilla ja plyysillä (plyyshillä? whatever), ilmeisesti oli yritetty saada jotain kuviteltua Hellfire club tunnelmaa aikaiseksi? Enivei, se aula oli niin nuhkuinen ja likainen, että taisi olla oikeasti siivottu viimeeksi 1800-luvulla. Ekassa kerroksessa - jota pidemmälle emme siis päässeet - oli avonaisia ovia joiden oviaukossa istui leipääntyneen näköisiä naisia seksihepeneissä, huoneet heidän takanaan näyttivät - no seksuaaliselta vastineelta pikaruokapaikalle, erittäin muovista ja rumaa. En millään voi ymmärtää kuinka kukaan voi moisessa ilmapiirissä saada mieleensä seksin, puhumattakaan sen harrastamisesta?

Sahrami: Minä en oikestaan ikinä katso tv:stä urheilua, kyllä mulle lapsena yritettiin tyrkyttää urheiluhulluutta, mutta mielummin urheilin/len itse kun katson sitä.

 
At 9:27 ip., Blogger Sari said...

En nyt viitsi lähettää nimettömiä sähköposteja, vaan sanon ihan rehellisesti omalla_polkkaus_nimelläni, että olen samaa mieltä. Katson joskus rugbya telkkarista, koska se on hauskaa, ja jalkapalloa, koska siinä miehillä on sortsit, mutta miesten kalliit leikit, olivatpa ne urheilua tai sotimista, ovat vastenmielistä kulttuuria.
Eläköön kukkahatut.

 
At 6:18 ap., Blogger Arkiterapeutti Kops said...

Kirjoituksesi on täynnä asiaa. Urheiilijoilta odottaisi rehtiyttä ja kunnollisuutta sekä ehkä kiitollisuutta siitä että heitä ihannoidaan. Jääkiekko on väkivaltainen laji, joten arkifilosofialla voin päätellä että sen pariin hakeutuu väkivaltaisia yksilöitä kunnollisten lisäksi.

Jalkapallohuligamismi on yksi karmea ilmiö.

Se mikä on upea juttu, on että ainakin USA:ssa (en katsele Suomen TV:tä) talk showt tuovat jatkuvasti urheilijoita ja muita julkimoita vieraikseen, ja siinä käy ilmi miten hyvä esimerkki julkisuuden henkilö voi olla nuorille ja koko kansalle.

Asiassa on kaksi ääripäätä ja keskialue. Onneksi löytyy pahan vastustajia ja hyvän puolustajia.

Joukkuehenki, urheilullisuus, rehti kilpailu... kiitos kyllä. Mutta pelejä en jaksa katsella.

 

Lähetä kommentti

<< Home