Oli sitten pakko koskea kun kiellettiin

Kouluttamattoman unix/linux adminin ja örveltäjän mielipiteitä herranties mistä.

torstaina, kesäkuuta 15, 2006

Vapaan maailman johtaja

Harhailevaa ajatustenvirtaa jossa jossain vaiheessa oli joku pointtikin, mutta se katosi matkan varrella:

Komealta kalshkahtavat tittelit ovat erittäin tärkeitä, varsinkin kun tehdään ulkomaankauppaa, niillä luodaan mielikuvia, mitä ei ole Suomessa sisäistetty läheskään yhtä hyvin kuin muualla.

Useimmat ihmiset tuntevat itsensä tärkeäksi neuvotellessaan asiasta - oli asia mikä tahtojaan - Toimitusjohtajan kanssa, huolimatta siitä, että tekninen asiantuntija, graafikko, markkinoinnin asiantuntija jne. saattaisi olla oikeampi ihminen antamaan tietoja.

Amerikkalaiset ovat ymmärtäneet tämän asian erittäin hyvin, siellä on presidenttiä, varapresidenttiä, päälikköä, vastaavaa päälikköä ja johtajaa joka lähtöön. Toki on noita Suomessakin, mutta sitä omaa titteliä ei korosteta, oikeastaan joissain tilanteissa jopa häpeillään: "No joo onhan tässä tittelinä Osastonjohtaja, mutta se on pieni osasto, vain pari alaista." Aivan kuin se, että ihmisellä on alaisia olisi jotenkin hävettävä asia.

Suomessa ansaitunkin tittelin korostamisen sijaan korostetaan muodollista pätevyyttä. Tiedän useita ammatissaan täysin tumpeloita insinöörejä jotka ilmeisesti ovat saaneet työpaikkansa vain koska heillä on oikea koulutus, mutta varsinaisessa työssään he ovat vain osaavampien tiellä. Ja toisaalta tiedän - näiden tumpeloiden insinöörien kanssa samaa työtä tekeviä, mutta huonompaa palkkaa saavia - pelkän asentajan tai teknikon koulutuksen saaneita ihmisiä joiden osaaminen, sekä teorian, että käytännön, on huomattavasti parempaa ja juuri heidät haluan kumppaneikseni yhteisissä projekteissa. (Tunnen yhden tietokoneasentajan jonka osaaminen on huippuluokkaa ja joka teki vuosia tuotekehitysinsinöörin hommia ja jolle insinöörit ja DI:t veivät hankalat ongelmansa ratkottaviksi.)

Amerikkalaisesta mediasta löytyy näitä itseannettuja arvonimiä ja moni on kantautunut tänne pohjolan perukoillekin.

"King of pop" Kaikki amerikkalaiset ja iso osa länsimaiden asujaimistosta tietää kuka on kyseessä. Kyseisen tittelin Michel Jackson otti itse käyttöön, vaikkakin kasvojaan pelastaakseen (Pun intended) Jackson väitti, että sen olisi hänelle antanut Elisabeth Taylor.

"King of all media" Lempinimi jonka Howard Stern antoi itselleen huvin vuoksi ja joka lopulta tarttui mediaan niin, että sitä jopa alettiin käyttää Howard Sternistä puhuttaessa, piruilumielessä tosin, mutta kuitenkin. Ei huono saavutus sekään.

Ja lempinimititteli joka ärsyttää minua suunnattomasti:

"Leader of the free world" Ai jaa? Ei ainakaan minun johtajani ja käsittääkseni Suomi - ainakin teoriassa - on vapaa, tosin Suomi ei kuulunutkaan alkuperäiseen "Vapaaseen maailmaan". Bushin kannattajat ovat yrittäneet imagosyistä lanseerata tuota uudelleen käyttöön, vaikka se kylmän sodan loputtua menetti senkin vähän merkityksen joka sillä oli.

Yhdysvalloissa tuo titteli kuitenkin iskee kansaan kuin häkä, siellä iso osa kansasta tuntuu uskovan, että heidän Presidenttinsä todellakin on Vapaan maailman johtaja. Ja sisäpolitiikkaanhan tuo titteli on tarkoitettukin. Mutta luulisi, että joku eurooppalainen poliitikko tarttuisi tuohon, jollei kukaan muu niin edes Ranskalaiset jotka muutenkin joka käänteessä hätäilevät hampurilaisten ryntäävän tuhoamaan perinteiset Ranskalaiset crossaintit.