Oli sitten pakko koskea kun kiellettiin

Kouluttamattoman unix/linux adminin ja örveltäjän mielipiteitä herranties mistä.

sunnuntaina, maaliskuuta 18, 2007

Ruuhkamaksuista

Lueskellessani eri ehdokkaiden sivustoja löysin Anni Sinnemäen, jonka sanoituksista pidän, sivustolta tekstin ja videon ruuhkamaksuista, tosin olin kyllä tietoinen hänen ruuhkamaksujen kannatuksestaan jo aiemminkin, näenhän päivittäin hänen ruuhkamaksu banderollinsa ajaessani töistä kotiin.

Minä vastustan ruuhkamaksuja, monestakin syystä, mutta päällimäisimmät syytä ovat terveyteni, ajankäyttö ja laiskuus. Sitä paitsi aamu-unisena olen liikenteessä (Siis nukun mielelläni mahdollisimman myöhään, en ajele liikenteessä aamu-unisena) noiden ruuhka-aikojen ulkopuolella, klo 09:00-10:00 ja 18:00-24:00.

Koska asun kaukana kaupoista ja palveluista on meillä käytännössä pakko olla auto, ja koska autoilukustannukseni työpaikalle ovat n. 90-100€/kk (Laskin käyttämällä Autoliiton sivuilta löytyvää taulukkoa (PDF) poistaen vakuutus-, säilytys-, ja pysäköinti-, ajoneuvovero-, ja ylläpito-kustannukset, jotka olisivat olemassa vaikken autolla töihin menisikään) ja seutulippu maksaisi 81,60€/30 vrk...

Ajankäyttöni kannalta olisi typerää kulkea julkisilla liikennöintivälineillä, asun tunnin bussimatkan päässä päiväkerh..(päivä)työpaikastani. Tunti ei tietenkään ole mitenkään suunnattoman pitkä matka-aika, mutta kun ottaa huomioon sen että teen 10-14 tuntisia työpäiviä 5-7 päivää viikossa, niin mikäli hukkaisin kaksi tuntia vuorokaudesta työmatkoihin (Puhumattakaan siitä että joudun viikon mittaan liikkumaan Sipoon, Vantaan, Espoon, Helsingin, Keravan, Tuusulan ja Järvenpään kaupungeissa kuljettaen mukanani 20-100 kiloa kaapelia-, työkaluja ja mittalaitteita), kuluttaisin yhteensä viikostani 12 tuntia pelkkiin työmatkoihin. Ja ei, minä en kykene tekemään töitä julkisissa liikennöintivälineissä, suurimmaksi osaksi siksi, että työvälineeni - läppäri - ja minä emme yksinkertaisesti mahdu yht'aikaisesti bussien, minun näkökulmastani katsoen, kääpiöille mitoitettuihin penkkeihin.

Ja nyt terveyteeni liittyvään syyhyn: selässäni on vanha urheiluvamma (Kaaduin mäkeä hypätessäni vähemmän mäkikotkamaisesti ja vietin seuraavan kuukauden sairaalassa ja nelisen kuukautta pyörätuolissa), selkäni murtui minkä seurauksena selkäni muutenkin on suurimman osan elämääni ollut jatkuvasti kipeä, ja kun niitä perkeleen bussien penkkejä ei ole mitoitettu kokoiselleni ihmiselle niin jo pelkästään hartiani vievät puolitoista penkkiä (Olen samaa kokoluokkaa Tony Halmeen kanssa) niiden metallipenkkien yläosa hakkaa lapaluitani ja samalla juuri tuota vahingoittunutta osaa selästäni, niin tunnin matkan jälkeen olenkin pahimmassa tapauksessa selänoikaisun, eli tunnin-parin lattialla makaamisen, tarpeessa. Ja koska vasen polveni myöskin on niin huonossa kunnossa etten voi pitää sitä kuin lyhyitä hetkiä taivutettuna ilman että se menee lukkoon on minun pidettävä jalkani kanssamatkustajan reviirillä. Olen epäilemättä kanssamatkustajien kannalta mahdollisimman huono matkustaja, haisen tupakalta ja ryövään sivuttaissuunassa puolentoista ihmisen paikan ja tungen jalkani joko käytävälle tai edessä istuvan polvien väliin ja puheliaana ihmisenä yritän viritellä keskustelua kanssamatkustajieni kanssa, mikä ilmeistä päätellen on jonkinlainen rikos.

Laiska ja mukavuudenhaluinenkin olen, miksi minun tulisi odotella bussia talvipakkasessa 10-15 minuuttia (Täältä landelta stadiin kulkee bussi kerran tunnissa, joten on paree olla ajoissa pysäkillä), ja körötellä kivuliaasti tunti kuluttaen siis yhteensä 1h 15 min työmatkaan, kun autolla sama matka taittuu mukavasti varttitunnissa-20 minuutissa?

Helvetti, sen verta periaatteellisen mukavuudenhaluinen mies olen, että otan vastaan lääkärini minulle aikoinaan ehdottaman työkyvyttömyyseläkkeen (Terveydentilani ei ole ainakaan parantunut viimeisen kahdeksan vuoden aikana) mikäli minun pitää jotain helvetin ruuhkamaksuja maksaa, siinähän maksatte eläkkeeni, tosin niin maksaisin minäkin sillä tekisin eläkkeellä kuitenkin töitä jollei muuta niin isäni firmassa, ei minusta ole kotona makoilemaan.

Selailin webbiä ruuhkamaksujen tiimoilta ja törmäsin mm. Maan ystäviin, joiden sivuilta löytyi linkki liikennekampanjaan, jossa sanotaan:

"Vuosien 1960 - 1995 välillä Suomessa henkilöautoliikenne kymmenkertaistui ja koko liikenne lähes seitsenkertaistui ajokilometreinä mitattuna."

No shit Einstein? Kas kun ei "miljoonakertaistui 1907 -2007 välillä". Mihin tahansa saadaan vaikuttavia lukuja kun otetaan lähes viidenkymmenen vuoden mittainen tarkasteluaika, vastahan me tässä maassa pääsimme eroon nälänhätä-köyhyydestä.

No, todennäköisimmin tuossa ei ole kyse tietämättömyydestä vaan tarkoitushakuisuudesta, vaikkakin olen usein huomannut että viherpiipertäjillä¹ ei matematiikka ole niitä parhaiten hallussa olevia aineita, tilastotieteestä puhumattakaan.

Totta kai liikenne on kymmenkertaistunut, vielä 1960 luvulla ei suurimmalla osalla väestöstä oikeastaan ollut varaa autoon. Elintasomme on moninkertaistunut, haluavatko nämä kampanjan vetäjät meidän palaavan kehityksessä taaksepäin jotta ekologinen jalanjälkemme olisi pienempi? (Ohimennen sanoen, minun ekologinen jalanjälkeni auton käytöstä huolimatta taisi olla 2,2 maapalloa kun taas julkisia käyttävillä kavereillani se oli 2,6-3,0. Ikävä ettei tuo ekotallaaja peli ole enää käytettävissä.)

Anteeksi tyhmyyteni, tietenkin haluavat, pahat yritykset on tapettava ja globalisaatio ja autot on helvetistä, ja mulle pitää maksaa perusturvaa et mä ehin kampanjoida, jotta mä saan vallan siihen mitä ihmiset saa tehä, ku ihmiset on niiku väärässä, ja mä ku oon oikees ni ne on pakotettava mun puolelle, helvetti ettexte tajuu et mun kuuluis päättää näist asioist, hei!?!

En edes jaksa puuttua muihin tuon sivuston perusteluihin, ruuhkamaksut koskisivat käsittääkseni vain isoja kaupunkeja ja esitetyt syyt (mm. "Kasvavan tieliikenteen tarpeisiin rakennettavien uusien teiden alle jää vanhoja kulttuurimaisemia." ja "Tiet pirstovat luontokokonaisuuksia ja katkaisevat eläinten kulkureittejä.") eivät oikein päde ainakaan täällä pääkaupunkiseudulla.

Sen sijaan että rangaistaan ihmistä luontaisesta mukavuudenhalusta (Ilman laiskoja ihmisiä ei olisi syntynyt elämää helpottavia keskintöjäkään) olisi käytettävä hyväksi nykyistä teknologiaa, esim. minä kykenisin tekemään etätyönä ainakin 70-80% työstäni (Palvelinten-, ja verkon ylläpito, itse asiassa teen jo nyt lähes kaiken etänä työhuoneestani, hyvin harvoin minulla on mitään asiaa konesaliin) mutta idioottimaiset etätyösäännöt estävät sen. Uskoisin että ihmiset jotka eniten henkilöautoa työmatkallaan käyttävät voisivat laillani tehdä suuren osan työstään etänä kotonta mikäli heille annettaisiin siihen mahdollisuus.

Sivumennen sanoen, Maan ystävät muuten eivät näytä tippaakaan välittävän, itse asiassa ovat ylpeitä, siitä että heidän toimiensa johdosta tulevaisuudessa ilmeisesti kuolee ihmisiä joissain afrikan maissa, sillä he ovat onnistuneet saamaan näiden johtajat kieltäytymän geenimanipuloidusta ruoasta, joka käsittääkseni olisi tuottanut paremman sadon. Ihmishengistä viis, kunhan geenimanipuloidun ruoan aiheuttama erittäin teoreettinen uhka vain ei pääse saastuttamaan nälkäänkuolevia ihmisiä...

Vaaliasiaa:

Näyttää siltä että äänestän kommunistivastaisuudestani (Oikeastaan inhoan 70-luvun kommunisteja, en ideologiaa sinällään, lienen poliittisesti vasemmistolainen) huolimatta Vasemmistoliittolaista, Tuulin sanoin Vanhaa viisasta miestä, sillä vaikka olenkin monesta asiasta hänen - siis Claes Anderssonin, ei Tuulin - kanssaan eri mieltä on hän minulle tärkeimmissä asioissa kuten terveydenhoidossa, eriarvoistumisen kehityksen pysäyttämisessä ja kulttuuriasioissa, varsinkin tuossa mielenterveydenhoitoon - sattuneista syistä se on minulle tärkeä asia - liittyvissä asioissa kannallani. Minkä lisäksi hän todennäköisesti pääsee eduskuntaan joten ääneni ei toivottavasti mene Vasemmistoliiton änkyröille. Ja sitä paitsi hän on hyvä kirjailija, runoilija ja perskutin hyvin jazzia ainakin livenä esittävä heebo.

¹ En varsinaisesti pidä tuosta viherpiipertäjä termistä, mutta en nyt parempaakaan keksinyt, sillä vihreä taasen viittaa jo puolueeseen.

Kummallinen väite

Parempi osapuolisko väittää että meillä on liikaa kauko-ohjaimia, en ymmärrä moista väitettä, alla kuva yleisimmin käytössä olevista kauko-ohjaimista (Siitä puuttuu muutama, mm. videoiden, slingboxin ja vahvistimen kaukosäätimet) , eihän noita nyt niin kovin montaa ole.

4 Comments:

At 10:39 ap., Blogger Ana said...

Parempi puolisko saa henkistä tukea ja osanottoa täältä! Aikoinaan itsekin elin ihmisen kans, jonka piti saada pitää pöydällä kaikki saatanan tuhat kakea. Yksikään niistä ei ole edes yksinään kaunis, saati sitten koko lauma yhdessä.

Mutta pääsinpä sittemmin eroon, hähä!

 
At 12:24 ip., Blogger anu said...

On siinä muuntogeenisessä sapuskassa (esim. kultainen riisi ja Monsanton uusi supermaissi) vähintäänkin sellainen ongelma kehitysmaiden kannalta, että viljelijät tulevat silloin täysin riippuvaisiksi Monsanton kaltaisista suuryrityksistä. Ne muuntogeeniset rehunpaskiaiset kun ovat steriilejä (tietty siksi etteivät nuo superlajikkeet valtaisi maailmaa ja köydyttäisi biodiversiteettiä) minkä takia viljelijät eivät koskaan omavaraitu/itsenäisty vaan joutuvat joka satokaudelle ostamaan uudet siemenviljat korkeaan hintaan (Monsanto esim. ei varsinaisesti ole hyväntekeväisyysyritys.) On aika helppo kuvitella miten se ei olisi hyvä asia, että tuollaiset yritytykset hallitsevat kehitysmaisen ruokatuotantoa.

 
At 3:48 ip., Blogger Johannes Knektman said...

Zepanda: Normaalisti pöydällä on vain kolme kauko-ohjainta, otin tuon kuvan kun huomasin huvittuneena käyttäneeni yön mittaan kaikkia kolmea digiboxia, kolmea satelliittivastaanotinta ja kahta dvd-soitinta (Saan maahantuojilta testattavaksi satelliittivastaanottimia & digiboxeja)

Orange Seeds: Mikäli näin on (En tiedä muuta kuin mitä pikaisesti lukaisin tuolta Maan ystävien sivuilta), niin tuohan todellakin on ongelma, mutta IMHO tuo Maan ystävien sivusto antaa heistä ylimielisen kuvan.

Muuten, miksei sitten kukaan taistele sen puolesta että köyhät maat saisivat sitä geenimuunneltua "rehunpaskiaista" ilmaiseksi tai hyvin halvalla, vaan voimat keskitetään koko tekniikan kieltämiseen? Käsitykseni mukaan asia on niin, että kun mikä tahansa edes jollain tavalla ihmisiä hyödyttävä tekniikka on julkisesti esitelty, se ennemmin tai myöhemmin päätyy joka tapauksessa käyttöön.

Mutta kuten sanoin, minä en tiedä asiasta tuon taivaallista, mutta otan valistusta mielihyvin vastaan, mielellään selkokielisenä jotta minäkin ymmärrän.

Minulle henkilökohtaisesti on se ja sama mitä moskaa sisälleni tungen, oli se sitten geenimuunneltua tai ruokaa joka muuten vain hyvin säilöö minut.

Ainoa mitä jaksan tehdä (mm. ruoan suhteen) on se että ostan mahdollisimman paljon reilun kaupan tuotteita ja mm. onnellisen kanan munia, tiedä sitten häntä onko tuosta mitään apua kenellekään.

Itse asiassa olen suhteellisen varma ettei ihmiskuntaa enää kovin kauaa ole olemassa, olemme viemässä oman elämämme edellytyksiä planeetaltamme. MIkä on sääli, toivoisin että lapsenlapseni (Paljastettakoon tässä että mikäli kaikki menee hyvin niin ensimmäinen lapsenlapseni syntyy syssyllä) ja mahdollisesti heidänkin lapsenlapsensa saisivat elää luonnoltaan yhtä miellyttävässä maailmassa kuin minäkin.

On hyvä että löytyy ihmisiä jotka jaksavat taistella ihmiskunnan selviytymisen puolesta, mutta itse en jaksa asioihin puuttua kuin vain omilla päivittäisillä valinnoillani.

Jep, epäilemättä olen piittaamaton hedonisti joka on tuhoamassa maailman... Antakkee anteeksi.

 
At 4:05 ip., Blogger Johannes Knektman said...

Höh, jäi suluissa oleva kohta pois:

ja mahdollisesti heidänkin lapsenlapsensa saisivat elää luonnoltaan (pun intended) yhtä miellyttävässä maailmassa kuin minäkin.

 

Lähetä kommentti

<< Home