Oli sitten pakko koskea kun kiellettiin

Kouluttamattoman unix/linux adminin ja örveltäjän mielipiteitä herranties mistä.

sunnuntaina, marraskuuta 19, 2006

Vartijavaltaa

Tuo kohuttu hakkausvideo, jossa vartija hakkaa ja potkii miestä, ei sinällään mitenkään yllättänyt minua, vaikken tunnekaan ketään jota vartijat olisivat hakanneet olen silti ollut suhteellisen varma siitä että väärinkäytöksiä, pahimmillaan väkivaltaisia väärinkäytöksiä, tapahtuu. En siksi että vartijoihin hakeutuisi sen tyyppisiä ihmisiä - vaikka siltä se minun silmiini on näyttänyt¹ -, vaan koska heidän koulutuksensa on erittäin lyhyt ja työnkuva parhaimmillaan tylsistyttävä ja huonoimmillaan inhoittava.

Mutta mikä minua ihmetyttää tässä kohussa on se ettei kukaan - en tosin ole pahemmin ehtinyt lueskella blogeja, tai muitakaan kansalaisvaikuttamisen areenoja, onko asiaan niissä tartuttu - ainakaan mediassa ole huomannut yhtä seikkaa tapahtumassa.

Uutisten mukaan tämä vartija oli 22-vuotias poika joka oli ollut alalla jo 3 vuotta. Mikä tarkoittaa että vartijointiyhtiöt palkkaavat töihin juuri ja juuri täysiäkäisiä, eikun täysi-ikäisiä, kakaroita.

Kun 19 vuotiaalle pojanklopille annetaan valta-asema - turha selittää vartijoiden todellisten oikeuksien pienuudesta, tarkoitan tässä vartijan ja hänen asiakkaidensa kokemaa valta-asemaa - ylitse toisten ihmisten, on se veren kaivamista nenästä. Niissä työolosuhteissa joissa vartijat joutuvat työskentelemään, räyhäävien juoppojen ja vittuilevien teinien keskuudessa, ennemmin tai myöhemmin vast'ikään teini-iästä päässyt vartija hermostuu, ja mikäli hänellä ei ole kunnon koulutusta - kuten uutisten perusteella vaikuttaa tilanne olevan - erilaisten tilanteiden oikeaoppiseen ja väkivallattomaan hoitamiseen, hän helposti turvautuu helppoon keinoon; väkivaltaan.

Mikäli noita vartijoita täytyy joka kulmassa olla, kuten tällä hetkellä näyttää², niin heiltä tulisi vaatia kunnollista ja kattavaa koulutusta, ja mahdollista jonkinlaista alaikärajaa jottei palkattaisi 18-19 vuotiasta kaapiksi kasvanutta vielä - luonnollisessa, sillä 18 vuotiaalla pojalla saattaa hyvinkin olla murrosiän muutokset vielä kesken, tai luonnottomassa -, testosteronihumalassa olevaa poikaa "turvaamaan" (Minusta joka puolella olevat vartijat ovat pikemminkin pelottavia kuin rauhoittavia ilmestyksiä) ihmisten oloa.

Tämä tietenkin nostaisi vartijointiyhtiöiden kustannuksia, ja pidemmän päälle saattaisivat vartijoiden onnettomat palkatkin nousta, joten aloitteen tähän muutokseen olisi tultava valtion puolelta lakien ja/tai asetusten muodossa, sillä on turha toivoa yritysten kannattavan jotain joka nostaisi niiden kustannuksia.


¹ Kohtaamani vartijat - joudun usein liikkumaan yöaikaan Helsingissä - ovat olleet erittäin uhkaavia ja omaa valta-asemaansa korostavia, muutaman olen kuullut heittelevän rasistisia kommentteja.

² Kenellekään kun ei juolahda mieleen edes etsiä toisenlaisia ratkaisuja yhteiskunnan kaikilla portailla kytevän väkivallan ja turhautuneisuuden karsimiseen. Mielummin mennään kohti U.S.A:laista linnoittatumisyhteiskuntaa, kuin ratkotaan köyhien, sairaiden, alkoholisoituneiden, työttömien, maahanmuuttajien, mielenterveysongelmaisten jne. ongelmia - tuloerot rules OK!